2021 is nog maar net begonnen en wij ontvangen al teleurstellende antwoorden op twee belangrijke bezorgdheden voor het personeel, namelijk de erkenning van COVID als beroepsziekte bij de politiediensten en de vaccinatie.
De erkenning van COVID als beroepsziekte bij de politiediensten
Na herhaaldelijk vragen heeft de minister van Binnenlandse Zaken haar collega de minister van Volksgezondheid hierover gecontacteerd.
Het antwoord van de minister van Volksgezondheid vermeldt dat de eerste periode van lockdown (18 maart t.e.m. 17 mei 2020) niet vergelijkbaar is met de nieuwe lockdown vanaf 2 november 2020. Verder antwoordt de minister dat “er momenteel geen duidelijk wetenschappelijk bewijs is dat een beroepsgroep een hoog risico loopt op besmetting met het coronavirus in de beroepsmatige omgeving, behalve voor het ziekenhuispersoneel en – het personeel van woonzorgcentra. Sinds het begin van het virus zijn veel studies uitgevoerd, maar zeer weinig over het voorkomen van COVID-19 in een professionele omgeving.
Hij heeft daarom de werkgroep binnen Fedris gevraagd om haar analyse voort te zetten om te zien of het mogelijk is om blootstellingscriteria te identificeren op basis van risicofactoren bij bepaalde beroepen. De resultaten van de werkgroep worden vervolgens voorgelegd aan het Beheerscomité van Fedris.”
De vaccinatie
Aan de hand van de informatie verkregen bij het coronacommissariaat laat de overheid ons weten “dat de politiediensten deel uitmaken van de specifieke groep van kritische functies binnen de belangrijkste sociaal-economische beroepen waarmee rekening moet worden gehouden bij de vaccinatie in fase 1B. De aanpak die voor deze groep is gekozen, bestaat erin de personeelsleden te identificeren waarvan gesteld wordt dat ze een echt gevaar lopen als gevolg van onvermijdelijk contact met de bevolking (bv. thuiswerken onmogelijk) en niet in de mogelijkheid zijn om de sanitaire veiligheidsmaatregelen te respecteren.
De Taskforce Operationalisering van de vaccinatiestrategie werkt momenteel aan het identificeren van personen in deze specifieke groep, waarvan de politiediensten deel uitmaken, die gevaccineerd zouden moeten worden in Fase 1B. De te volgen aanpak zal worden gecommuniceerd zodra deze is vastgelegd.”
Beide antwoorden zijn teleurstellend. Wij verwachten dan ook een reactie van onze minister van Binnenlandse Zaken en van de top van de federale en lokale politie.
Het louter verkondigen dat de politiediensten een essentiële factor zijn in het bestrijden van de Covid pandemie is één. Maar als er maatregelen genomen moeten worden ter ondersteuning en bescherming van het politiepersoneel vallen wij weeral uit de boot.