Situatie:
De feiten gebeurden gisteren in de provincie Luxemburg. Tijdens een alcoholcontrole heeft een bestuurder het stopbevel genegeerd om de vlucht te nemen. Er is een achtervolging geweest van ongeveer twintig minuten (deels in stedelijk gebied) waarna hij bij het klemrijden zijn voertuig gebruikte als wapen zodanig dat de agenten hun dienstwapen dienden te gebruiken om zijn banden stuk te schieten, zonder het voertuig echter te stoppen want het is pas later, in een boswegel, dat de bestuurder is gearresteerd. De bestuurder was onder invloed van drugs en bovendien was het voertuig dat hij bestuurde niet verzekerd. Resultaat : een gewonde collega, beschadigde dienstvoertuigen, grote risico’s voor de bevolking, en een arrestatie door de politie … die niet zal bevestigd worden door de magistraat omdat die nota genomen heeft van de spijtbetuigingen van de voortvluchtige agressieveling (met een gestoffeerd gerechtelijk verleden) en hem door collega’s een berisping gegeven werd.
Deze lange uiteenzetting om een situatie onder de aandacht te brengen die nog al te veel wordt meegemaakt door politieagenten. Wat de collega’s het meest tegen de borst stoot is het feit dat de magistraat van wacht slechts in weinig gevallen effectieve maatregelen neemt tegen dergelijke handelingen van bestuurders. Een berisping is geen effectieve maatregel. Men had een effectieve sanctie moeten geven.
VSOA Politie zegt neen tegen het geweld tegen de politie en zegt neen tegen de banale rechterlijke beslissingen zoals in het geval welke we aanhaalden.
VSOA Politie stelt een project voor om de strijd aan te gaan tegen « geweld waarvan de politieambtenaren slachtoffer zijn » en waarin de magistratuur een belangrijke rol te spelen heeft door werkelijk rekening te houden met feiten waarbij een politieagent slachtoffer is en door telkens de zwaarste straf toe te passen. Deze rol is essentieel in de strijd tegen zinloos geweld waarbij de politieagenten het slachtoffer zijn … en waar uiteindelijk ook de democratie slachtoffer van is.
VSOA Politie hoopt dat de procureurs-generaal en het Openbaar Ministerie deze overtuiging delen, en hieromtrent duidelijke richtlijnen uitschrijven.
Vincent Gilles
Nationaal Voorzitter +32475304864